Deze job voelt echt als vakantie
Na een rampjaar stevent wijnboer Danny (54) deze keer af op een topoogst.
Begijnendijk/Tielt-Winge - Danny (54) uit Begijnendijk is in bijberoep een enorm gepassioneerde wijnboer. Na een lastig 2024 lijkt de Belgische wijnsector zich dit jaar te mogen opmaken voor een enorm goede oogst. “We stevenen af op een topjaar”, zegt hij.

Het Hageland staat bekend voor zijn goede Belgische wijnen. De eerste wijngaarden in de regio dateerden al van het jaar 1100, toen Godfried I van Leuven de plak zwaaide. Aan het einde van de vijftiende eeuw kende de productie een grote dip, maar na de Tweede Wereldoorlog begon de heropstart. Eén van de mannen die in de jaren zeventig aan de heropleving van de Hagelandse wijn stonden, is André, de vader van Danny. “Ik rolde er op die manier vanzelf in”, zegt die laatste met een grote glimlach.
Het begon met… aardbeien
“In die tijd maakte mijn pa fruitwijn van aardbeien. Je ziet dat nu niet meer, maar toen was het heel populair omdat niet iedereen druiven had. Hij maakte het eigenlijk veel te geconcentreerd, met een hoog alcoholpercentage. Maar dat goot hij dan bij gewone schuimwijn, en dat was heel lekker”, blikt Danny nostalgisch terug.
Vandaag de dag heeft hij de aardbeien wel degelijk ingeruild voor druiven. En zijn wijn valt erg in de smaak, dat bewijzen de vele medailles van Wijngaard ten Gaerde. Vorig jaar werd de Pinot Noir van Danny door de Commanderij Hageland nog uitgeroepen tot ‘Beste Brabantse Wijn’. “Dat is altijd een mooi compliment natuurlijk, een bevestiging dat onze wijn in de smaak valt bij het publiek.”

15 procent
Het hele jaar lang is hij op zijn wijngaard op de heuvels van Houwaart te vinden. Op dit moment is Danny volop bezig met het ontbinden van de takken. Overtollige bladeren en twijgen worden verwijderd om de trossen volop licht en wind te geven. “Wij gaan uit van één plant per fles wijn, en kiezen dus altijd kwaliteit boven kwantiteit. De laatste jaren proberen we ook zo weinig mogelijk te sproeien, en werken we meer en meer met resistente druivensoorten.”
Door de droge, maar vooral heel zonnige lente ziet het er goed uit voor de Belgische wijnproductie dit jaar. “Op dit moment stevenen we af op een topjaar, al weet je natuurlijk nooit. De natuur heb je niet onder controle, een felle hagelbui kan bijvoorbeeld dodelijk zijn.” Een goede oogst is meer dan welkom, want 2024 was een rampjaar. “Wij behaalden maar 15% van onze normale opbrengst. Eind april was het ’s nachts plots vijf graden onder nul, daar lag ik toen toch wel serieus wakker van. Ook de natte zomer was niet bepaald gunstig.”
Als vakantie
Door de week is Danny actief als consultant preventieadviseur, maar op vrijdag en in het weekend doet hij niks liever dan werken op de wijngaard. En geef hem eens ongelijk: boven op de heuvel waan je je helemaal in Toscane. “Het is zot, hé. Als ik hier ben, voelt het echt als vakantie”, vertelt hij.
“En dat komt niet alleen door het fantastische uitzicht. Hierachter ligt een holle weg waar veel wandelaars en mountainbikers passeren. Als ze mij bezig zien, komen veel mensen even langs voor een praatje. Dat is altijd heel gezellig. Zoals je waarschijnlijk merkt, doe ik dit alles enorm graag”, besluit Danny.
Onze unieke wijnen al ontdekt?
Het proces van het wijn maken, van het werk in de wijngaard tot de vinificatie in de wijnkelder: Danny heeft dit van a tot z volledig zelf in de hand. Daarin zijn we vrij uniek in België.
Ontdek onze wijnen
Witte wijnen I Rode wijnen I Rosé wijnen
